zaterdag 27 september 2014

Recept: Pompoensoep met spekjes en pompoenpitten

Voor soep kun je me 's nachts wakker maken (eigenlijk voor alles wat eetbaar is). Ik eet het als tussendoortje, bij de lunch, bij het avondeten, maar eht lekkerste vind ik het nog wel als ik net uit school kom en hard tegen de wind in heb moeten fietsen. Dat laatste was vandaag weer het geval, maar geen probleem want ik had een hele grote pan pompoensoep op het fornuis staan. Ik keek vanochtend in de koelkast en zag dat ik nog heel veel groeten had liggen. Die moesten op dus ik dacht 'laat ik er soep van maken'. Geen recept, geen voorbeeld gewoon alles uit de koelkast in een pan gooien en hopen dat er iets moois uit komt. En ik had geluk want het was echt een heerlijke pompoensoep. En jullie hebben ook geluk want ik kan me nog wel herinneren wat ik erin heb gegooid, dus hier het recept.

Wat heb je nodig:

- Een halve pompoen.
- 3 a 4 grote wortels
- Een (gele) paprika
- 4 kleine aardappelen
- Een eetlepel Raz el Hanout kruiden
- Een snufje zout
- Spekjes
- Pompoen- en zonnebloempitjes

Hoe maak je het:

Stap 1: Snijd alle groeten en de aardappels in ongeveer gelijke blokjes (alles mag bij elkaar, maar houd de aardappels nog even apart).

Stap 2: Verwarm wat (olijf)olie in een soeppan en bak de groeten daarin eventjes.

Stap 3: Voeg de Raz el Hanout kruiden en het zout toe.

Stap 4: Zet de groenten nu net onder water en breng het water aan de kook. Zodra het water ongeveer kookt kun je de aardappelblokjes toevoegen.

Klim op het aanrecht, zet de tv aan (ja wij hebben een tv in de keuken)
en dan is het helemaal geen straf om te wachten tot de soep klaar is.

Stap 5: Terwijl de soep nu staat te pruttelen kun je alvast de spekjes gaan bakken. Voor mensen die geen zin hebben in een extra pan op het vuur, dit kan ook in de oven. Leg de spekjes op een bakplaat en zet ze in de oven. Ik heb ze in zo'n tien minuutjes op 150 graden gebakken. Voor de mensen die echt lui zijn, je kunt spekjes ook in de magnetron bakken. Gewoon in een schaaltje doen en een paar minuten op zo'n 600 Watt.

Stap 6: Nu kun je ook alvast de pompoen- en zonnebloempitten gaan roosteren. Dit kan in een droge pan. Gooi de pitten in een droge koekenpan en schud goed heen en weer. Let goed op want ze verbranden snel. Als ze een beetje bruin kleuren zijn ze perfect. En ook dit kun je in de oven doen. Je kunt ze gewoon de laatste vijf minuutjes met de spekjes mee laten roostere nin de oven. Waarom moeiljik doen als het makkelijk kan?

Stap 7: Als de groenten zacht gekookt zijn kun je het vuur uitzetten en de soep pureren. Ik vind het altijd lekker als er nog wat stukjes groente in de soep zitten, dus voordat ik de soep gepureerd is heb ik er wat groeten uit geschept en apart gehouden. Na het pureren kun je ze dan gewoon terug in de soep gooien. Omdat er aardappel en pompoen in de soep zit is de soep waarschijnlijk veel te dik als je hem gaat pureren. Voeg daarom nog wat extra water toe, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben.

Voor de mensen die wat meer visueel ingesteld zijn, zoals ikzelf, heb ik alles even samengevat in vier foto's:


Stap 8: Schep je soep in een kommetje en garneer met de gebakken spekjes en geroosterde pompoen en zonnebloempitten.


Tadaaa. Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten