zondag 15 maart 2015

DIY: telefoon hoesje van leer

Telefoonhoejes, ik vind ze super nutig, maar ik vind er nooit eentje die ik echt mooi vind. Tja wat doe je dan... Je accepteert het noodzakelijke kwaad of je steekt zelf de handen uit de mouwen. Natuurlijk koos ik voor de tweede optie. Een tijdje geleden vond ik in de kringloopwinkel restlapjes leer. Ze hadden nog geen bestemming gekregen, maar nu kwamen ze goed van pas. Ik heb er een telefoonhoesje van gemaakt.


Helaas kwam ik er al snel achter dat mijn naaimachine het niet trok om het leer te naaien (had ik kunnen weten). Dus ik moest zwaarder geschut inzetten. Ik zocht een hamer en een spijker en heb eerst alle gaatjes in het leer geslagen. Vervolgens is het heel simpel. Je naait gewoon alle lapjes op elkaar. 

Wil jij ook een telefoon hoesje van leer maken? Dit heb je nodig:

- Restjes leer
- Een hamer
- Een spijker
- Een kurken onderzetter (of iets anders waar je spijkers door kunt slaan)
- Naald en (borduur)draad
- Eventueel eyelets en een gaatjestang

Hoe maak je het?

Stap 1: Maak een patroon. Niet afhaken nu, het is echt niet moeilijk. Leg je telefoon op een stuk papier en neem de omtrek over met een pen. Teken nu een extra lijn van 1 centimeter rondom deze lijn. Dit is de lijn die je moet uitknippen. (Je hebt namelijk ruimte nodig om te naaien en je telefoon heeft ook nog een bepaalde dikte dus je hebt wat extra materiaal nodig.) Ik heb aan de voorkant een vakje gemaakt voor mijn OV-chipkaart. Als je dat ook wilt doen teken je je net gemaakte patroon nog eens uit op een stuk papier en knip je het uit. Vervolgens knip je er een stuk af. Dat is afhankelijk van hoe lang jij wilt dat het vakje wordt. Ik vond het leuk om dat schuin af te knippen. 

Stap 2: Knip het leer op maat. Je knipt twee keer het eerst getekende patroon uit. Je kunt ervoor kiezen om dat van verschillende kleurtjes te knippen. Vervolgens knip je het tweede patroon voor het vakje uit het leer. Als je nog andere details toe wilt voegen moet je deze ook uitknippen. Ik heb bijvoorbeeld aan de bovenkant nog een sierstukje toegevoegd. 

Stap 3: Als je eyelets hebt en je wilt deze bevestigen op het leer moet je dat nu doen. Eerst maak je een gaatje in het leer met een gaatjestang (zo'n tang waarmee je ook extra gaatjes in een riem kunt maken). Vervolgens bevestig je de eyelets met een speciale tang om eyelets vast te zetten. 

Stap 4: Nu moeten de gaatjes gemaakt worden. Neem een kurken onderzetter (ik gebruikte zo'n ronde pannenonderzetter van de IKEA). Leg alle laagjes leer op elkaar. Je kunt ze met wat schilderstape op hun plaats houden. Sla met de hamer en spijker gaatjes langs de rand.

Stap 5: Neem een naald en wat borduurgaren en naai alle lapjes aan elkaar. Dit is nu niet meer moeilijk want alle gaatjes zijn al gemaakt. 

En klaar ben je. Het ziet er super fancy uit en het was niet eens moeilijk toch?

Ik had nog wat restjes leer over, daar heb ik sleutelhangers van gemaakt. 
Fijne zondag,Liefs,

Hanne2 opmerkingen:

  1. heel leuk is dit. Vooral dat je die eyelets er netjes in krijgt.. Dat vind ik een kunst op zich. Succes met alle ideeën

    BeantwoordenVerwijderen