dinsdag 16 juni 2015

Haakpatroon: baby rammelaar

Mijn stiefzus, of bonuszus zoals wij het in de familie noemen omdat dat veel leuker klinkt, is zwanger. Natuurlijk kon ik het niet laten zelf iets te maken voor mijn toekomstige bonusnichtje. Slofjes of een mutsje vond ik zo afgezaagd (maar wel schattig dus misschien maak ik die ook nog wel) dus ik bedacht iets anders. Ik besloot een rammelaar te haken. Ik kon nergens het perfecte patroon vinden dus er zat niets anders op dan het zelf te maken. Ik heb nog nooit zelf een patroon gemaakt dus spannend dat was het wel, maar volgens mij is het aardig gelukt. Ik heb alle stappen opgeschreven dus mocht jij ook een nichtje, dochtertje, kleindochtertje, kleine van een vriendin verwachten, pak dan je haaknaalden en garen en ga aan de slag!Benodigdheden:

- Een bolleteje lichtgroen haakkatoen
- Een bolletje donkergroen haakkatoen
- Een bolletje geel haakkatoen
- Een bolletje haakkatoen in een kleur naar keuze
- Een plastic bolletje dat open kan, bijvoorbeeld het gele bolletje dat in een kinder suprise ei zit. 
- Kralen/rijst/een belletje om in het plastic bolletje te doen
- Vulling (ik gebruik altijd de kussenvulling uit een goedkoop kussen)
- Een haaknaald 2.5mm
- Een schaar
- Een naald

Opmerkingen vooraf:

De rammelaar is in een spiraal gehaakt. Dit betekent dat de toer niet gesloten wordt met een halve vaste in de eerste steek van de vorige toer. Om het overzicht niet kwijt te raken is het slim om gebruik te maken van een stekenmarkeerder zodat je weet wanneer je toer rond is. Hiervoor bestaan speciale stekenmarkeerders, maar je kunt ook gewoon een rest draadje gebruiken. 
Dit patroon wordt gehaakt in de voorste en achterste lussen van de steken (tenzij anders vermeld).

Patroon steel:

Toer 1: haak 8 vasten in een magische ring (8v)
Toer 2: haak 2 vasten in iedere steek van de vorige toer (16v)
Toer 3: haak 1 vaste in de volgende steek, haak 2 vasten in de volgende steek (1v, 2v). Herhaal dit tot het einde van de toer (24v)
Toer 4-13: haak 1 vaste in iedere steek (24v)
Toer 14: haak 1 vaste in elk van de volgende 2 steken, haak de volgende 2 steken samen (1v, 1v, 2vsam). Herhaal dit tot het einde van de toer (18v)
Toer 15-22: haak 1 vaste in elke steek (18v)
Toer 23: hecht de donkergroene kleur aan en haak met deze kleur in vaste in elke vaste (18v) Tip: knip de lichtgroene draad niet af, maar laat deze los hangen. Je kunt dan zo bij de volgende toer deze draad gewoon weer opnemen. Dit geldt ook voor de donkergroene draad wanneer je begint met de volgende toer lichtgroen.
Toer 24: haak 1 vaste in elke steek met lichtgroen (18v)
Toer 25-27: haak op deze manier nog twee strepen met het donkergroene garen (afgewisseld met het lichtgroene garen natuurlijk) (18v)
Aan het einde van toer 27 kun je de donkergroene draad afknippen en instoppen
Toer 28-33: haak met lichtgroen 1 vaste in iedere steek (18v)
Toer 34: LET OP, deze toer wordt alleen in de voorste lussen van de steken gehaakt! Haak 1 halve vaste in de eerste steek. Haak 1 half stokje, 1 stokje en 1 half stokje in de volgende steek. Haak in de volgende steek 1 halve vaste. (1hv, 1hst-1st-1hst, 1hv) Herhaal dit tot het einde van de toer. Zo krijg je een schulprandje aan de bovenkant van de steel. 
Knip de draad af en hecht het einde van de draad in. 

Foto 1: De bloemsteel met drie kleurwisselingen.
Foto 2: Het schulprandje aan de bovenkant van de steel. 

De bloem:

Toer 1: haak 8 vasten in een magische ring (8v)
Toer 2: haak 2 vasten in elke steek van de vorige toer (16v)
Toer 3: haak 1 vaste in de eerste steek, haak 2 vasten in de volgende steek. (1v, 2v) Herhaal dit tot het einde van de toer (24v)
Toer 4: haak 1 vaste in elk van de volgende twee steken, haak 2 vasten in de volgende steek. (1v, 1v, 2v) Herhaal dit tot het einde van de toer (32v)
Toer 5: haak 1 vaste in elk van de volgende drie steken, haak 2 vasten in de volgende steek. (1v,1v,1v, 2v) Herhaal dit tot het einde van de toer (40v)
Toer 6: haak 1 vaste in elk van de volgende vier steken, haak 2 vasten in de volgende steek. (1v, 1v, 1v, 1v, 2v) Herhaal dit tot het einde van de toer (48v)
Toer 7-11: haak 1 vaste in iedere steek tot het einde van de toer (48v)
Toer 12: haak 1 vaste in iedere steek tot het einde van de toer, MAAR haak alleen in de achterste lus van de steek (48v)
Toer 13: knip de gele draad af en stop deze in. Ga verder met de lichtgroene draad. Haak 1 vaste in iedere steek tot het einde van de toer (48v)
Toer 14: haak 1 vaste in elk van de volgende vier steken, haak de volgende twee steken samen. (1v, 1v, 1v, 1v, 2vsam) Herhaal dit tot het einde van de toer (40v)
Toer 15: haak 1 vaste in elk van de volgende drie steken, haak de volgende twee steken samen. (1v, 1v, 1v, 2vsam) Herhaal dit tot het einde van de toer (32v)
Toer 16: haak 1 vaste in elk van de volgende twee steken, haak de volgende twee steken samen. (1v, 1v, 2vsam) Herhaal dit tot het einde van de toer (24v)
Toer 17: haak 1 vaste in elk van de volgende twee steken, haak de volgende twee steken samen. (1v, 1v, 2vsam) Herhaal dit tot het einde van de toer (18v)
Zowel de onderkant van de bloem als de bovenkant van de steel hebben nu 18 vasten. Deze zouden dus perfect op elkaar moeten aansluiten. Mocht dit nu niet het geval zijn (wat bij mij zo is) haak dan de volgende toer nog. Als de bloem en de steel wel netjes op elkaar aansluiten kun je de groene draad afknippen. Laat een lang stuk draad achter aan de bloem. Hiermee kun je dan later de bloem aan de steel naaien. 
(Toer 14: 2 vasten in iedere steek. Herhaal dit tot het einde van de toer. (9v)

Foto 3: Haak in de rondte en gebruik een stekenmarkeerder of een draadje om het begin/einde van de toer aan te geven. 
Foto 4: Wanneer je klaar bent met de toeren waarin je moet meerderen haak je in elke steek gewoon 1 vaste. Het haakwerk zal dan vanzelf gaan bollen. 
Foto 5: Toer 12 haak je alleen in de achterste lussen. Zo ontstaat er aan de goede kant van je werk een rijtje met lussen. In deze lussen naai je later de bloemblaadjes. 

Foto 6: Vanaf toer 13 haak je verder met de lichtgroene draad. Vanaf toer 14 ga je minderen waardoor het bolletje sluit. 
Foto 7: Het steeltje en de bloemknop zijn nu af. 

Bloemblaadjes:

Toer 1: haak 8 vasten in een magische ring (8v)
Toer 2: haak 2 vasten in iedere steek van de vorige toer (16v)
Toer 3: haak 1 vaste in de volgende steek, haak 2 vasten in de volgende steek (1v, 2v). Herhaal dit tot het einde van de toer (24v)
Toer 4-8: haak 1 vaste in iedere steek tot het einde van de toer (24v)
Toer 9: haak 1 vaste in de volgende steek, haak de volgende twee steken samen. (1v, 2vsam) Herhaal dit tot het einde van de toer (18v)
Toer 10-11: haak 1 vaste in iedere steek tot het einde van de toer (18v)
Knip de draad af. Zorg ervoor dat je een lange draad overhoudt, hiermee kun je de bloemblaadjes aan de bloemknop naaien. 
Haak nog vijf andere bloemblaadjes op deze manier.

Foto 8: De bloemblaadjes worden ook in de rondte gehaakt. 
Foto 9: Uiteindelijk heb je een klein kommetje gehaakt. Dit vouw je plat om de bloemblaadjes te vormen.

Afwerking:

Doe het belletje of de kraaltjes in het balletje. Stop deze in de bloemknop. Vul de bloemknop verder op met de vulling. Vul ook het steeltje op met de vulling. Naai het steeltje aan de bloemknop. Zorg dat het goed vast zit. Neem de zes bloemblaadjes en vouw deze plat. Naai de bloemblaadjes met de opening aan de knop. Dit doe je in de toer waar je alleen in de achterste lussen hebt gehaakt, hier zie je nu namelijk een rij met lusjes waar je de bloemblaadjes perfect aankunt naaien (zie foto 5). Zorg dat ook deze goed vast zitten zodat de baby ze niet los kan trekken. 


Zo dat was 'm, mijn eerste patroon. Ik hoop dat jullie hem leuk vinden. En als je vragen hebt hoor ik het graag!

Liefs,

Hanne

2 opmerkingen:

 1. Hoi Hanne,
  Helemaal verliefd op je handwarmers.
  Is het patroon ergens te vinden mss?
  Ik hoop van je te horen, want het is een oudere post van je.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel gaaf! Ik ga m ook proberen te maken!!

  BeantwoordenVerwijderen